Οδηγός για τον ντεκαφεϊνέ.

Οδηγός για τον ντεκαφεϊνέ: Πώς παράγεται και ποιος πρέπει να τον πίνει.

Πώς παράγεται και ποιος πρέπει να τον πίνει.

Ο ντεκαφεϊνέ είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση του καφέ χωρίς την καφεΐνη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς παράγεται ο ντεκαφεϊνέ ή ποιος πρέπει να τον πίνει.

Πώς παράγεται λοιπόν ο ντεκαφεϊνέ : 

Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι παραγωγής :

  • Μέθοδος υδατικής επεξεργασίας: Οι κόκκοι καφέ εμποτίζονται σε ζεστό νερό, το οποίο διαλύει την καφεΐνη. Η καφεΐνη απομακρύνεται στη συνέχεια από το νερό χρησιμοποιώντας ενεργό άνθρακα ή άλλα φίλτρα.
  • Μέθοδος υπερκρίσιμου διοξειδίου του άνθρακα: Οι κόκκοι καφέ εμποτίζονται σε υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι μια αέρια μορφή του διοξειδίου του άνθρακα που έχει τις ιδιότητες ενός υγρού και ενός αερίου ταυτόχρονα. Το υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα διαλύει την καφεΐνη από τους κόκκους καφέ, αλλά δεν διαλύει άλλες ουσίες, όπως τα αιθέρια έλαια που δίνουν στον καφέ τη γεύση και το άρωμά του.
  • Μέθοδος με χρήση διαλυτικού: Διαλυτικά, όπως το διχλωρομεθάνιο, χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν την καφεΐνη από τον καφέ.

Αφού ο καφές αποκαφεϊνωθεί, ξηραίνεται και καβουρδίζεται όπως ο κανονικός καφές.

Ποιος πρέπει να πίνει ντεκαφεϊνέ;

Ο ντεκαφεϊνέ είναι μια καλή επιλογή για άτομα που:

  • Είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη και εμφανίζουν παρενέργειες όπως άγχος, αϋπνία και πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση καφεΐνης.
  • Έχουν ιατρικές παθήσεις που τους εμποδίζουν να καταναλώνουν καφεΐνη, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο ή άγχος.
  • Γυναίκες έγκυες ή που θηλάζουν.
  • Προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης τους.

Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ντεκαφεϊνέ

Όταν επιλέγετε αποκαφεϊνωμένο καφέ, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Τον τύπο του καφέ: Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ντεκαφεϊνέ διαθέσιμοι, συμπεριλαμβανομένων του 100% Arabica καφέ, του καφέ με ισορροπημένη γεύση Arabica – Robusta και του καφέ χωρίς καφεΐνη. Επιλέξτε τον τύπο καφέ που προτιμάτε περισσότερο.
  • Τη μέθοδο παραγωγής: Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο υδατικής επεξεργασίας ή τη μέθοδο υπερκρίσιμου διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέξτε έναν αποκαφεϊνωμένο καφέ που παράγεται με τη μέθοδο που προτιμάτε περισσότερο.
  • Τη γεύση και το άρωμα: Δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες αποκαφεϊνωμένου καφέ για να βρείτε αυτόν που σας αρέσει περισσότερο σε γεύση και άρωμα.

Συμπέρασμα

Σε τελική ανάλυση, είτε προτιμάτε τον κανονικό είτε τον ντεκαφεϊνέ, το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. 

Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε ντεκαφεϊνέ εκδοχές από γνωστά brands ή και χαρμάνια με λιγότερη μεν καφεΐνη, δοκιμάστε τον espresso Borbone Caffe Oro σε  ESE Pods χάρτινες ταμπλέτες και respresso κάψουλες συμβατές με capsules nespresso για μια ισορροπημένη γεύση Arabica – Robusta.

%d